Forårstærte med bacon, asparges og soltørrede tomater

Hveder – helt klassiske men virkelig gode

Hveder Hveder Min favorithelligdag nærmer sig med hastige skridt. Store hvedebededag er nærmest skabt til mig. En hel dag dedikeret til kridhvidt brød med tandsmør. Findes der nærmest noget bedre? Så lader jeg gerne andre om bededelen. Store hvededag er langt mere passende.

Jeg har brugt variationer af denne opskrift flere gange, den er nemlig helt vildt god. Fra år til år bliver den tilpasset en anelse, jeg kan jo ikke dy mig. Hveder er nu en fremragende ting.

Det er en ret stor portion, men man kan snildt halvere den. Men det er nu altså heller ikke det værste at have hveder i fryseren til en dag hvor man trænger.

Denne opskrift er temmelig tidskrævende, så det kræver altså lidt tålmodighed. Til gengæld er de klart ventetiden værd. Din tålmodighed bliver i dén grad belønnet, når du endelig får lov at sætte tænderne i en af disse sager. Er man ikke helt så tålmodig eller er man lidt sent ude med forberedelserne, så kan man springe fordejen over. Så får man stadig et dejligt resultat.

Hvis du ikke kan overskue så stor en portion, eller har tålmodighed til denne opskrift, så er der en noget mindre her

Hveder – helt klassiske men virkelig gode

Til ca 20 -24 stk

Fordej: (kan udelades)

  • 2,5 dl vand
  • 10 g gær
  • 200 g hvedemel

Hveder:

  • 2 1/2 dl lunken vand
  • 3 dl lunken mælk
  • 20 g gær
  • 2 æg
  • 22 g havsalt
  • 50 g sukker
  • Ca 900 g mel (prøv dig frem)
  • 100 g blødt smør
  • 15 kardemommekapsler eller 2 tsk stødt kardemomme

Sådan gør du

  1. Opløs gæren i vandet og tilsæt melet
  2. Rør rundt til en løs dej
  3. Sæt dejen i køleskabet i ca 24 timer
  4. Rist kardemommekapslerne på panden. Kværn dem i en krydderikværn eller morter og fjern skallerne
  5. Hæld vand og mælk i en skål og opløs gæren heri
  6. Rør æg, sukker og salt i væsken
  7. Tilsæt mel og kardemomme og rør dejen godt sammen, gerne i en røremaskine
  8. Ælt det bløde smør i dejen til dejen slipper skålen og dejen er blød og smidig
  9. Stil dejen til hævning med et viskestykke over et lunt sted
  10. Lad dejen hæve i 2-3 timer
  11. Hæld dejen ud på et meldækket bord og rul dejen til en lang pølse
  12. Skær ca 20 stykker.
  13. Tril dejen til boller
  14. Kom bollerne på en bageplade, de skal være tæt sammen men uden at røre hinanden
  15. Mine var for tæt på hinanden, lad dem gerne være ca 1,5 cm fra hinanden
  16. Lad bollerne hæve overdækket i ca 2 timer til de er hævet til dobbelt størrelse
  17. Pensl evt bollerne med et sammenpisket æg
  18. Bag i ovnen ved 220 grader i ca 15 min til bollerne er gyldne og lækre
  19. Spis dem varme fra ovnen eller gem dem til senere og rist dem. Spises selvfølgelig med et godt lag koldt smør.

 

Hveder

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Forårstærte med bacon, asparges og soltørrede tomater